282017apr
Sådan virker botulinum toxin i botoxbehandlinger

Sådan virker botulinum toxin i botoxbehandlinger

Botulinum toxin er et af verdens farligste stoffer. Alligevel er det også et af de mest populære til kosmetiske indgreb under navnet botox. Det skyldes, at det ikke er giftigt i meget små mængder.

Man mener, at det bare kræver 12 kilo botulinum toxin eller botox, som det også kaldes, for at udrydde det meste af jordens befolkning. Det må derfor siges at være at være et meget potent og meget giftigt stof. På trods af at botox er et af verdens farligste stoffer, er det også en af de mest udbredte kosmetiske behandlinger i hele verden i dag, særligt inden for rynkebehandling.

Det skyldes stoffets helt unikke evne til at forebygge og mindske rynker i for eksempel ansigtet, på halsen og mange andre steder, fordi det lammer musklerne en lille smule. Derudover er botox også meget brugt til medicinsk brug. Det kan være til at lindre spasmer og kramper eller til at behandle både astma, overaktiv blære og  spændingshovedpine med.

Grunden til at det er muligt, selvom botulinem toxin er så giftigt, er, at du kun får en meget lille dosis, når du får en kosmetisk behandling med botox. Du behøver derfor på ingen måde at være bange for at blive forgiftet af det.

Botox’ historie

Botulinum toxin var tidligere kendt under navnet pølseforgiftning, fordi det er et protein, der dannes af en bakterie, der opstår i forbindelse med kødvarer, der ikke har været håndteret ordentligt. Det har altså ofte været pølser.

Faktisk stammer navnet fra det latinske ord for pølse, botulus. Pølseforgiftning skyldtes, at man havde fået meget store doser af botulinum toxin. Hvis det lammede musklerne i lungerne, var ens muligheder for at overleve ikke så gode, før respiratoren blev opfundet.

I slutningen af 1800-tallet fik man isoleret botulinum toxin, og i løbet af 1900-tallet begyndte man at eksperimentere med at bruge proteinet til medicinske formål. En amerikansk øjenlæge prøvede for eksempel at kurere skelen og ukontrolleret blinken med det. Det var i denne forbindelse, at botox’ evner til at mindske rynker blev opdaget. I 2002 blev det godkendt til kosmetisk brug i USA, og på bare fire år blev botox det mest brugte middel til kosmetiske indgreb.

Brugen af botox i dag

I Danmark er botox også meget udbredt til kosmetiske indgreb. Det anvendes for eksempel til at fjerne og reducere rynker med. Botox er meget velegnet til at fjerne finere og mindre rynker. Det kan for eksempel være smilerynker rundt om øjnene eller udtryksrynker rundt om munden. Større og dybere rynker er det oftere bedre at fjerne med fillers eller med en kombination af de to.

Der findes i dag klinikker i hele landet, hvor du kan få lavet en behandling med botox og ofte til en meget rimelig pris. Det gør, at de fleste kan være med, når det kommer til botoxbehandlinger. Hvis du får botox som behandling mod en sygdom, vil det ofte være gratis for dig. I Danmark er særligt Cerix kendt for sin høje kvalitet og ikke mindst konkurrencedygtige priser. Du kan se et par eksempler på denne side. Hos Cerix anvender man eksempelvis kun de bedste former af botox nemlig Vistabel og Azzalure.

Når du får botox, er det vigtigt at huske på, at en behandling ikke holder for evigt. Som regel vil du skulle have en ny behandling efter seks til tolv måneder.

Bivirkninger ved botox

Udover at nogle forbinder botox med pølseforgiftning, er der nok endnu flere, der vil være bange for, at de får et helt stift og udtryksløst ansigt, som man specielt så det med kendisser, da botox lige kom frem. Det er dog ikke noget, som du behøver at være bekymret for.

Behandlerne er i dag blevet rigtig dygtige til at dosere, så de får resultatet til at se meget naturligt ud. Det betyder, at du stadig vil have din mimik i ansigtet. Du vil jo gerne kunne smile, bare ikke have smilerynkerne.

De bivirkninger der typisk er ved botox i dag, er, at du godt kan blive øm og måske lidt rød eller få blå mærker, der hvor du er blevet stukket. Når du skal ind og have botox, er det altid en god ide, at du forbereder dig ved ikke at spise mad eller tage piller, der kan virke blodfortyndende. Det vil gøre, at du får færre blå mærker.

Botulinum toxin i biologisk krigsførelse

Når der kun skal 12 kilo botulinum toxin eller botox til at udrydde det meste af jordens befolkning, ville det være nærliggende at tro, at det ville være noget, som terrorister ville kaste sig over. Heldigvis er det meget svært for folk uden for medicinbranchen at isolere botulinum toxin proteinet, fordi det skal gøres under anaerobe forhold. Det vil sige forhold, hvor der overhovedet ikke må være ilt til stede. Derudover er botox meget svært at transportere, uden at proteinet dør. Det skal nemlig altid transporteres på tøris.

Der er dog rygter om, at botulinum toxin er blevet brugt til at likvidere en højtstående nazist under Anden Verdenskrig, lige som amerikanerne også overvejede at snigmyrde den cubanske leder Fidel Castro med det ved at forgifte nogle cigarer. Det sidste blev dog i hvert fald aldrig til noget.