202018jun
Rynker

Rynker

At få rynker er en naturlig del af det at blive ældre. Men det er meget forskelligt fra person til person hvor synlige og dybe de enkelte rynker er. Derudover er der også stor forskel på hvornår i livet man begynder at få rynker. Derfor vælger stadig flere og flere danskere i dag at få foretaget rynkebehandlinger for at opretholde et ungdommeligt udsende.

I denne artikel har vi samlet alt, hvad I skal vide om både forebyggelse og behandling af de mest udbredte rynker.

Hvorfor får man rynker?

Rynker kommer naturligt med alderen. Og alderen er netop årsagen til at rynkerne opstår i første omgang. For at forstå hvordan rynker opstår, bør du forestille dig at din hud er som et tyndt lag papir. Når vi bruger vores krop og særligt vores mimiske muskler dannes der nogle naturlige folder. I takt med at vi laver de samme bevægelser igen og igen, foldes vores hud oftere og oftere. Og på sigt er det disse mange gentagende foldninger der gør, at vi danner rynker.

Det er dog forskelligt hvornår i livet vi får rynker. Dette kan både påvirkes af vores livsstil, men den vigtigste faktor der har indvirkning på dette, er i sidste ende vores individuelle genetik.

Hvilke slags rynker findes der?

Rynker kan opstå stort set overalt på kroppen.

Dog er rynker i og omkring ansigtet mest tydelige fordi vores mimik og adfærd automatisk gør, at vores hud folder sig rigtigt mange gange på mange forskellige måder over en enkelt dag, og dermed også over hele vores liv.
Nogle af de mest udbredte rynker, som mange danskere føler sig plaget af inkluderer:

De fleste danskere kommer i løbet af deres liv til at udvikle en eller flere af disse rynker, da huden på disse steder på kroppen bliver foldet rigtigt mange gange.

Der findes dog også mange andre former for rynker såsom blandt andet rygerynker og rynker på næsen.

Hvordan påvirker rynker dit udsende?

Rynker har overordnet den effekt, at de kan fremhæve eller minimere bestemte ansigtstræk hos en person.

Det er særligt dette aspekt der gør, at mange personer føler at de ser ældre ud end de egentlig er, når de begynder at få rynker. Rynker kan derfor i mange tilfælde også påvirke hvordan andre mennesker opfatter en. Bekymringsrynker er et godt eksempel på en rynke som kan ændre både dit udseende og din fremtoning.

Personer der har dybe bekymringsrynker, føler ofte, at de giver et forkert førstehåndsindtryk fordi, deres rynker får dem til at se sure ud, også selvom det slet ikke er tilfældet. I andre sammenhænge kan rynker også få nogle til at føle, at de ser trætte ud.

Hvad kan du selv gøre for at forebygge rynker?

Selvom rynker er en naturlig del af det at blive ældre, og selvom at vores gener spiller en stor rolle i forhold til hvornår det sker, så er der stadig mange ting som du kan gøre, for at forebygge rynker. Vores livsstil har nemlig en stor indflydelse på både hvilke rynker vi udvikler og hvor tidligt det sker.

Overordnet bør du sørge for at din hud bliver holdt frisk og sund. Her er der særligt vigtigt, at din hund får tilført alle de rette vitaminer og mineraler samt at der bliver tilført rigeligt med fugt. To af de bedste ting du kan gøre her, er at bruge fugtighedscreme løbende. På den måde får du tilført rigeligt med fugt, hvilket holder din hud sund og rask.

Derudover bør du sørge for at få nok med Omega 3 fedtsyrer, da disse hjælper med at holde din hud ung. Den bedste kilde til at få dette, er ved at indtage en diæt der er naturligt rig på fisk og skaldyr. Særligt laks er en fisk, der er både velsmagende og rig på alle de vigtigste omegafedtsyrer.

På den anden side, er der også nogle ting som du bør undgå at udsætte dig selv for, hvis du ønsker at forebygge rynker effektivt. Det vigtigste at passe på er kraftig sol. Solen er nemlig hovedårsagen til at din hud kan blive tør og slidt. Et godt råd er derfor at sørge for at bruge solcreme – både om sommeren og om vinteren – når Uv-strålingen er høj. Som tommelfingerregel anbefales det, at man bruger en solcreme med minimum solfaktor 30. Et andet godt tip er at bruge solbriller.

Ligesom det er tilfældet med solcreme, beskytter solbriller imod solens stråler og de hjælper også med at forebygge rynker omkring øjnene. Hvis du er sårligt seende, bør du også anskaffe dig et par briller, da de hjælper dit ansigt og mimik med at slappe af.

En anden ting som du omvendt bør undgå – eller at holde op med, hvis du ønsker at undgå rynker, er at ryge. At ryge slider nemlig hårdt på huden og har blandt andet en negativ effekt på hudens collagen niveauer som hjælper til at holde huden sund og frisk.

En sidste ting, som du selv kan gøre for at undgå rynker på den lange bane, er at tilpasse den måde du sover på. Hvis du genre vil undgå rynker, bør du forsøge at sove på ryggen. Hvis man omvendt sover på maven og ligger med hovedet begravet i sin hovedpude, øger man risikoen for at man danner linjer i huden som på den lange bane kan blive til rynker.

Behandling af rynker

Selvom man gør en aktiv indsats for at forebygge rynker, er det dog ikke altid nok. Det er som sagt i sidste ende vores gener, der bestemmer hvilke rynker vi danner. Derfor vælger stadig flere og flere danskere at benytte sig af en eller flere behandlingsmetoder til at mindske eller at fjerne rynker helt. Der er i dag mange forskellige behandlingsmuligheder på markedet som vi vil gennemgå nedenfor.

Botoxbehandlinger ved rynker

En af de mest populære behandlingsmuligheder er botox behandlinger. Botox er en særlige nervegift der er udvundet af bakterien Clostridium botulinum. Det særlige ved botox er at det er i stand til at forhindre muskelsammentrækninger.

Botox har været anvendt til både at fjerne rynker, men også til at lindre en lang række ørige lidelser som skelen og urininkontinens siden 1960’erne og botox behandlinger er i dag den absolut mest benyttede kosmetiske behandling i verden. I USA udføres der alene 200.000 behandlinger om dagen.

Dog er der stor forskel på hvor meget botox man skal anvende ved henholdsvis kosmetiske behandlinger som rynkebehandlinger og ved medicinske behandlinger, såsom ved behandling af skelen eller inkontinens.

I Danmark anvender de danske skønhedsklinikker typisk de to botoxpræperater Vistabel og Azzalure der er de to mest skønsomme men stadig mest effektive botox typer.

En botox behandling kan bruges til at fjerne alle de mest udbredte rynker som eksempelvis Bekymringsrynker, panderynke, smilerynker, rynker på næsen m.fl.

Botoxbehandlinger giver dog ikke en permanent reduktion af rynker. Typisk vil man få brug for en ny behandling hver 3-6 måneder alt efter, hvilke rynker der er tale om. Men botox behandlinger giver omvendt et flot og naturligt resultat med meget få bivirkninger.

 Restylane behandlinger ved rynker

En anden løsning man kan benytte sig af, hvis man ønsker at reducere sine rynker, er en behandling med restylane. Restylane kaldes også for ikke-permanente fillers. Restylane består overordnet af en naturlig blanding af vand, hyaluronsyre og 0,3 % lidocain, som er en lokalbedøvelse. Hyaluronsyre er et sukkerstof, som findes naturligt i vores krops bindevæv, der binder vand hvilket fugter huden indefra samtidig med at strukturen og volumen i huden bevares.

Ikke-Permanente Fillers som restylane kan bruges til at behandle stort set alle de samme rynker som ved en botoxbehandling. Oftest anvendes det også til konturering og skulpturering af ansigtet, og til at mildne ansigtets udtryk. En behandling med Ikke-Permanente Fillers påvirker ikke din ansigtsmimik på nogen måde.

Men ligesom det er tilfældet med botox behandlinger, så er der her ikke tale om en permanent reduktion af dine rynker. Du vil også her skulle have foretaget gentagende behandlinger hver 3.-6. måned.

Brug af rynkecreme

En tredje mulighed som du kan benytte dig af, hvis du gerne vil reducere dine rynker, er rynkecreme. Der findes i dag mange forskellige rynkecremer på markedet som kan købes i håndkøb. Fælles for de fleste rynkecremer er, at de indeholder udvalgte peptider som er designet til at efterligne eksempelvis Tempel slangens gift, der medvirker til at lamme udvalgte ansigtsmuskler.

Udover at lamme dine ansigtsmuskler i det påførte område, så kan ansigtscremer også medvirke til at give din hud et friskere udsende. Disse typer af cremer virker umiddelbart efter det er blevet påført.

Ligesom det er tilfældet med botox behandlinger så er denne behandlingsform heller ikke permanent og man vil derfor have brug for løbende at købe ny ansigtscreme.

Er der nogen bivirkninger ved rynkebehandlinger?

Overordnet er der meget få bivirkninger forbundet med at få foretaget rynkebehandlinger, uanset hvilken metode du vælger. På trods af det så er der dog mange, der stadig har en vis frygt for at få foretaget en rynkebehandling. Dette skyldes dog ofte, at man ikke er klar over, hvor meget teknologien har rykker sig siden man startede med at lave de første rynkebehandlinger i 1960’erne.

Bivirkninger ved botox behandlinger

Botox var en af de første metoder, der blev anvendt til at behandle rynker. Og måske derfor er der stadig mange, der forbinder botox med et negativt resultat. Sådan er det dog langt fra i dag. Årsagen til dette er både at man anvender bedre botox præperater samt langt mindre af det. I 1980’erne dukkede flere eksempler op på særligt kendte, der havde oplevet store bivirkninger, der have lammet deres ansigtsmuskulatur markant. Sådan er det dog som sagt ikke i dag. Dette skyldes dog, at disse personer blev udsat for meget hyppige behandler med meget store mængder botox, hvilket man ikke gør i dag.

De typiske bivirkninger er i dag blot, at du kan opleve en let rødmen, der hvor du er blevet stukket. Det er altså ikke nogen særlig voldsomme bivirkninger. Som regel fortager rødmen sig efter kort tid, så du kan nyde resultatet af et ansigt, der ser langt mere ungdommeligt ud med færre rynker.

Du kan læse meget mere om bivirkningerne ved botox behandlinger på denne side.

Bivirkninger ved restylane behandlinger

I modsætning til botox behandlinger, så har der aldrig været nogle alvorlige bivirkninger forbundet med restylane behandlinger. Årsagen til dette er at det er et naturligt nedbrydeligt stof. Bivirkningerne inkluder derfor ligesom ved botox kun en mild rødmen efter at behandlingen er blevet foretaget. I sjældne tilfælde har nogle patienter dog udviklet bakterieinfektioner under huden. Men dette er altid en risiko når man arbejdet med nåle og kanyler, men det optræder yderst sjældent.

Du kan læse meget mere om bivirkningerne ved restylane behandlinger på denne side.

Kontakt din egen læge hvis du er i tvivl

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilken behandling der er bedst for dig, vil vi anbefale at du tager en snak med din egen læge. De vil kunne hjælpe dig med at afveje såvel fordele og ulemper ved de forskellige behandlingstilbud. Du kan i mange tilfælde også kontakte en skønhedsklinik. De fleste skønhedsklinikker tilbyder i dag gratis konsultationer forud for deres behandlinger. Dette gøres både for at se dig an, så de kan finde den rette behandling til dig, så du får det bedste resultat.