72016nov
Behandlinger med IPL (Intense Pulsed Light)

Behandlinger med IPL (Intense Pulsed Light)

Intense Pulsed Light (IPL) – hvad er det?

IPL (Intense Pulsed Light) er en metode, hvormed man kan lave forskellige dermatologiske behandlinger med lys fra en xenonplasmalampe. IPL er dermed ikke en laser, som mange fejlagtigt tror. Ved brug af forskellige bølgelængder kan man med IPL nå forskellige dybder i huden og dermed behandle mange forskellige dermatologiske lidelser og problemområder.

Intense Pulsed Light bruges til mange forskellige behandlinger. IPL bruges dog oftest i forbindelse med uønsket hårvækst, pigmentpletter, herunder leverpletter, solskader og fregner, samt karsprængninger i ansigtet og på benene. Desuden forskes der netop nu i, om IPL kan forbedre og forynge hudkvaliteten og mindske cellulitis – resultaterne er meget lovende!


Intense Pulsed Light (IPL) – hvordan virker det?

IPL er en maskine, som udsender lys. Lyset sendes igennem huden og opfanges af chromophorer, som er emner i huden i stand til at omdanne lys til varme. Både melanin (mørkt pigment) og oxyhæmoglobin (iltet blod) vil i huden omdanne lyset fra IPL-maskinen til varme.

Der findes forskellige generationer af Intense Pulsed Light-maskinerne. Første og anden generations IPL fungerer i praksis ved, at udsende lysimpulser over en periode på 10-40 millisekunder. Ved at indstille IPL’ens xenonlampe til ’free flow’ vil lyset starte med at sende lave impulser ud, som stiger og falder til nul igen – præcis som en bølge.

Ulempen ved første- og andengenerationsmaskinernes brug af ’free flow’ er, at dette i starten og i slutningen af en behandling kan resultere i beskadigelse af sundt væv. Konkret sker der det, at energien i starten og slutningen af behandlingen ikke er intens nok til, at dette giver den ønskede effekt, samt at intensiteten i midten af behandlingen ofte bliver så høj, at sundt væv nemt beskadiges.

Den nyeste generation af Intense Pulsed Light-maskiner styrer udsendelsen af lysimpulser således, at udsendelsen af impulser ikke længere kommer som en bølge, men er konstante. Denne nyeste indstilling kaldes ’True Square Pulse’.


IPL og laserbehandling – hvad er forskellen?

Som sagt er en IPL-maskine er ikke det samme som en laser. Laser kan i denne sammenhæng rangeres som den en anelse forældede metode.

IPL og lasere har det tilfælles, at de begge bruges i forbindelse med permanent hårfjerning og begge virker ved at udsende lys. Forskellen ligger dog i, at disse udsender forskellige typer lys.

En laser udsender lys med kun en enkelt bølgelængde, hvilket man også kalder monokromatisk lys. Lyset er meget koncentreret og udsendes i en speciel farve og form, som bevirker at dette rammer melaninet i hårfolliklen. Intense Pulsed Light producerer, i modsætning til laser, lys med et bredt spektrum af bølgelængder.

 

Hvad er bivirkningerne ved IPL?

De mest typiske bivirkninger ved IPL er let til svær rødmen.

I sjældnere tilfælde kan der ved behandlinger med IPL opstå forbrænding af huden. Disse ses dog oftest hos personer med mørkere hud, dvs. dem der ligger fra 3-5 på Fitzpatricks hudskala. På samme hudskala scorer de typiske skandinaver 1 eller 2, da disse ikke har så meget pigment i huden. Derfor ligger disse også udenfor den risiko, der kan være for hyper- eller hypopigmentering i forbindelse med IPL-behandlinger.


Gør en IPL-behandling ondt?

En behandling med Intense Pulse Light gør ikke ondt. Lysimpulserne sendes som sagt ud med en længde på mellem 10-40 millisekunder. Derfor vil impulserne kun føles som små og meget kortvarige ubehag eller smæld.


De forskellige behandlinger med IPL (Intense Pulsed Light)

Permanent hårfjerning

Ved permanent hårfjerning forstås, at man ved en IPL-behandling fjerner uønskede hår permanent. Ved behandling med IPL udsendes lysimpulser med den bølgelængde der skal til for at trænge ned i hårsækken. Bølgerne trænger ned gennem huden, og opvarmer via pigmentet i håret både hårsæk og hårfollikel til cirka 70 grader. Ved denne temperatur dør hårfolliklen.

Dog skal det understreges, at IPL-behandling med det formål at fjerne hår permanent ikke fungerer på lyse hår, da disse ikke indeholder pigment og derfor ikke kan lede varmen.


Pigmentforandringer

Pigmentforandringer kan defineres som pigmenterede afvigelser i huden. Disse kommer som oftest med alderen, men kan dog også være medfødte. Pigmentforandringer kan vise sig som både pigmentpletter, solskader, fregner osv., og kan findes overalt på kroppen. Pigmentforandringer er helt naturlige og ikke usunde, men kan hurtigt få huden til at se sådan ud. Hvis du har tvivl eller spørgsmål omkring pigmentforandringer eller modermærker kan du altid spørge din læge til råds eller læse mere her.

Pigmentforandringer overalt på kroppen kan behandles med Intense Pulsed Light. Desuden kan IPL-behandlinger reducere hormonelt betingede pigmentforandringer.

For at fjerne eller reducere pigmentforandringer skal behandlinger gerne foretages 1-4 gange, alt afhængig af pigmenttype og sværhedsgrad, med cirka en måned mellemrum mellem hver behandling.

 

Karsprængninger i ansigt, på hals, bryst og ben

Karsprængninger kan defineres som værende små blødninger i sammenfiltrede blodkar, som ligger lige under hudens overflade. Karsprængninger kan forekomme overalt på kroppen, men ses ofte i ansigtet og på benene.

Modsat IPL-behandling med henblik på permanent hårfjerning, der er indstillet til at ramme hårets pigment, er behandling mod karsprængninger indstillet til at ramme oxyhæmoglobinen i blodet. Ved at ramme oxyhæmoglobinen i blodet med lysimpulser, vil dette omdannes til varme og blodkarret vil lukkes.

Med 1-3 IPL-behandlinger, med cirka en måneds mellemrum, vil karsprængninger typisk forsvinde permanent. Antal behandlinger afhænger af placeringen og sværhedsgraden af karsprængningerne.