302016sep
Hvad er forskellen på Botox og Restylane?

Hvad er forskellen på Botox og Restylane?

Når folk hører ordene Botox og Restylane, så ved de fleste godt, at det er et middel, der bruges til at foretage kosmetiske skønhedsbehandlinger. Dog kan de sjældent specificere de to produkter yderligere, sige mere om hvilken virkning de to produkter hver især har, eller hvad der adskiller de to stoffer.

Hvad er Botox?

Hudens elasticitet bliver mindre med alderen. Når man lægger hovedet i de samme folder igen og igen, vil der med tiden kunne opstå permanente rynker, såsom bekymringsrynker, smilerynker eller panderynker. Det Botox gør, er, at gå ind og lamme musklerne, der forårsager den permanente rynken, hvorved det udglatter rynken.

Botox bruges i dag til mange andre ting end kun kosmetiske behandlinger. Således kan man bruge Botox til blandt andet at lamme nogle alt for aktive svedkirtler, til at behandle spastikere for deres muskelkramper eller til at behandle folk, der lider af migræne. Dog er det stadigvæk foryngende behandlinger, som man oftest forbinder med Botox.

Cerix.dk laver professionel Botox og Restylane behandlinger i Danmark.

Botox er desuden ikke en permanent løsning. En Botox behandling holder typisk 3-4 måneder, hvorefter virkningen aftager og man skal have gentaget behandlingen, hvis man fortsat vil se virkningen. Efter 6 måneder vil Botoxen være helt ude af kroppen.

Hvad er Restylane?

Restylane er derimod et stof, man bruger til at fylde ud og skabe volumen. Det kan bruges til at modellere et ansigt, så man eksempelvis får fyldigere læber, markerede kindben eller et ansigtsløft. I modsætning til Botox, går Restylane ikke ind og påvirker muskulaturen, men er et naturmiddel, der kan bruges til modellering af ansigtsstrukturen. Restylane består af en gennemsigtig gel, som er baseret på hyaluronsyre. hyaluronsyre er et sukkermolekyle, som er en del er alle levende organismer, det fungerer ved at det binder vand og derved giver fylde. Grunden til at det er særlig brugbart som filler er, at det kan transportere næringsstoffer og regulere fugtbalancen, således at det harmonerer og understøtter de steder, hvor det sprøjtes ind.

Restylane betegnes også som et filler produkt, fordi det går ind og fylder ud. Der er forskellige grupper af fillers, der har hver sine egenskaber. Disse inddeles i 3 kategorier;

De nedbrydelige (som restylane)

Disse vævsfyldere indeholder udelukkende hyaluronsyre, der langsomt nedbrydes efter mellem 3-12 måneder. Herefter skal man have opfrisket sin behandling, hvis man ønsker at vedligeholde sit udseende. De nedbrydelige fillere er de bedste at bruge til at skabe fylde i læberne samt til at udjævne fine rynker i huden. Derfor bruger man også hyppigst denne type fillers til ansigtet.

De halv-nedbrydelige

De halv-nedbrydelige fillers stimulerer vævene og interagerer med det omgivende væv, så det får huden til at skabe bindevæv. De halv-nedbrydelige fillers består af hyaluronsyre og et andet stof som eksempelvis Poly-L-Latic-Acid (PLLA) eller Calcium-Hydroxy-Apatit (CaHA). Det er begge stoffer, der findes naturligt i kroppen, men ikke er normalt forekommende i hud og underhud.

Virkningen indtræder løbende over et par måneder, og skal ofte gentages, for at man opnår det optimale resultat.

De ikke-nedbrydelige

De ikke-nedbrydelige vævsfyldere består af hyaluronsyre sammensat med syntetiske stoffer. Når stoffet sprøjtes ind i huden opstår der en reaktion med fremmedlegemet, der betyder, at der dannes blivende arvæv. Når hyaluronsyren forsvinder, vil arvævet forblive og skabe fylde.

Grunden til at denne type fillers ikke bruges ofte er, at de kan være sværere at styre og der derfor kan dannes knuder i arvævet, hvis der bruges for meget af produktet. Dette betyder at denne type fillers kun bruges i de dybe lag i ansigtet.

Læs mere om Restylane her.

Botox eller Restylane i læberne

Botox og Restylane har hver deres formål. Så mens man både kan bruge Botox og Restylane til at udglatte rynker, vil man aldrig kunne bruge Botox i læberne, da dette som sagt er et giftstof, der lammer musklerne. Det betyder, at du ikke vil kunne smile. Desuden vil du ikke kunne se nogen ekstra fylde, hvilket er den hovedsagelige grund til at få foretaget kosmetiske forbedringer i læberne.

Botox eller Restylane i panden

Derimod kan en kombineret behandling med både restylane og botox give en god effekt på rynker i ansigtet. Her vil man bruge botox til at lamme f.eks. nerverne og musklerne bag en dyb panderynke, hvorefter man kan bruge restylane til at fylde rynken ud. Man vil også kunne ”løfte” rynket hud ved at bruge Restylane til at skabe fylde omkring kindbenene og derved stramme huden ud omkring de fyldigere kindben.

Uanset hvad, bør du søge råd og vejledning ved anerkendte behandlere, da det kræver erfaring og uddannelse at kunne se, hvordan de forskellige behandlinger kan resultere i et mere ungdommeligt ansigt.

Fordele og ulemper ved henholdsvis Botox og Restylane

Både Botox og Restylane har man brugt i mange år, og derfor har man også et validt grundlag at basere sin forskning på, når man ser på fordele og ulemper ved de to produkter.

Indsprøjtningen af begge stoffer sker med en kanyle. Stik med kanyle kan i sig selv give en let rødmen, blå mærker og ømhed lokalt omkring området, som er blevet behandlet. Dette vil dog foretage sig i løbet af en uge.

Ved Restylane behandling kan der forekomme ujævnheder i forbindelse med indsprøjtning. Dette kan skyldes hudens struktur eller måden behandleren sprøjter væsken ind i huden. Disse ujævnheder vil dog aftage, når væsken for lov at blive optaget i det omkringliggende væv og hud.

Derudover vil der være mindre langvarige risici ved at bruge de nedbrydelige eller halv-nedbrydelige fillers til behandling, da deres virkninger aftager over tid, mens de ikke-nedbrydelige fillers resultater vil være permanente. Da man ikke 100% kan sikre, at resultatet bliver som ønsket, eksempelvis hvis der dannes knuder, rådes man til at vælge de mindre varige fillers. Desuden anbefales det, at man holder sig til den samme type fillers ved behandling af samme områder. På den måde minimerer man eventuelle bivirkninger.

Ved Botox behandling af en panderynke, kan man opleve hængende øjenlåg, men det er en bivirkning, der forekommer yderst sjældent og foretager sig i løbet af en måned.

Generelt set ser man meget få ulemper ved behandling med begge produkter, og der er ikke rapporteret om nogen senfølger.

Du kan læse mere om fordele og ulemper her.