252018apr
Rosacea

Rosacea

Hvad er rosacea?

Rosacea er en kronisk, inflammatorisk hudsygdom, som medvirker til at udvide blodkarrene i de øverste hudlag, hvilket forsager en kraftig rødmen. Rosacea er mest udbredt blandt personer i aldersgruppen 30-50 år og det anslås, at 3-5 % af den danske befolkning lever med denne sygdom.

I denne artikel giver vi jer det fulde overblik over både de mest udbredte symptomer, som alle de bedste behandlingsmuligheder ved rosacea.

Hvad er årsagerne til rosacea?

Hovedårsagen til rosacea er stadig ukendt. Dog mener de fleste læger, at det skyldes en kombination af genetisk arvemasse, samt ikke mindst vores livsstil.

Rødmen i ansigtet kan opstå helt naturligt. Et eksempel på dette er efter et længere træningspas, hvor blodet strømmer til ansigtet, da det transporterer ilt rundt i kroppen ud til de arbejdende celler.

Men hos personer med rosacea fungerer de yderste blodkar dog ikke optimalt, hvilket bidrager til en øget blodgennemstrømning i ansigtet.

Alle kan som udgangspunkt blive ramt af rosacea, men flere internationale undersøgelser har kortlagt, at visse personer har større risiko for at blive ramt af sygdommen.

Man er særligt i risikozonen for at blive ramt hvis:


 • Man er en kvinde
 • Er fyldt over 30 år
 • Hvis man er ryger
 • Hvis man ofte har været solbrændt
 • Hvis man haft tilfælde af rosacea i familien

Hvad er symptomerne på rosacea?

Rosacea kommer til udtryk på flere måder. Overordnet siger man, at rosacea findes i både en mild, moderat og svær form alt efter, hvilke symptomer man døjer med til dagligt.

De mest hyppige symptomer på sygdommen inkluder:


 • Kraftig rødmen i ansigtet
 • Akne
 • Synlige blodkar i ansigtet
 • Rød eller fortykket hud på kinderne, næsen, hagen og i panden
 • Irritation omkring øjnene
 • Tør, stram og kløende hud i ansigtet
 • En brændende fornemmelse i ansigtet

Det mest almindelige symptom er som sagt en kraftig rødmen i og omkring ansigtet.

For mange er dette dog kun første stadie, som senere leder til, at man kommer til at døje med akne, som betegnes som andet stadie.

Personer som døjer med både fortykket hud og blodsprængninger ved øjnene betragtes som personer med en svær form for rosacea.

Rosacea rammer ikke kun i ansigtet

Ansigtet er dog ikke det eneste sted på kroppen, hvor man kan blive ramt af rosacea. Det kan også sprede sig til andre stedet på kroppen såsom omkring øjnene og omkring næsen.

I sjældne tilfælde kan man også få det på både halsen og samt på brystet.

Mænd og kvinder har forskellige symptomer

En karakteristisk ting ved rosacea er, at det rammer mænd og kvinder forskelligt.

Særligt mænd har en tendens til at udvikle rosacea omkring næsen, hvilket ofte resulterer i at deres næse svulmer op og bliver forstørret. Årsagen til dette er, at mænds talgkirtler oftere bliver forstørret, som resultat af sygdommen.

Personer der døjer med rosacea omkring øjnene vil ofte opleve at have irriterede og tørre øjne og ikke mindst tørre øjenlåg.

Kvinder rammes på den anden side oftere end mænd, men her er symptomerne som regel mindre alvorlige.

Vores livsstil påvirker også vores symptomer

En af de ting der kan påvirke dine symptomer allermest, er din livsstil.

Flere undersøgelser har gang på gang påvist, at der er en lang række livstilsrelaterede faktorer, som kan medvirke til at forværre ens symptomer markant.

Disse faktorer inkluderer blandt andet:


 • Store mængder sollys og høj varme
 • Krydrede og spicy fødevarer
 • Varm mad og varme drikke
 • Indtagelse af alkohol
 • Langvarig brug af cremer med binyrebarkhormon i ansigtet
 • Indtagelse af medicin som medvirker til at øge dine blodkar

Fællesnævneren for mange af disse faktorer er, at de medvirker til at øge blodtilstrømningen til ansigtet, hvilket som før nævnt øger risikoen for at du rødmer og dermed oplever gener. En af de vigtigste ting for personer der døjer med roscesca er, at tilpasse deres livsstil, så de undgår mange af disse elementer på bedste vis i deres dagligdag.

Længere nede i artiklen giver vi jer vores bedste råd til, hvordan I både kan tilpasse jeres kost og jeres livsstil, så I kan modvirke jeres symptomer med en så lille indsats som muligt.

Behandlingsmuligheder ved rosacea

Siden rosacea er en kronisk hudsygdom betyder det, at man ikke kan blive helt fri for sygdommen. Den rette behandling kan derfor ligesom dine symptomer variere meget fra person til person. Heldigvis er der mange måder, hvorpå du kan forbedre din livskvalitet markant.

Nedenfor giver vi dig vores bedste bud på, hvordan du kan lindre dine gener mest effektivt.

Laserbehandling af rosacea

En af de mest populære behandlinger ved rosacea er laserbehandlinger. Årsagen til at disse er blevet så udbredte, er at det er den mest effektive måde til at mindske og fjerne Rosacea over længere tid. Alt efter hvor kraftige dine symptomer er, kan en laserbehandling enten fjerne dine gener helt eller mindske det i en lang periode.

Ved en laserbehandling anvender man en såkaldt IPL laser.

IPL står for ’Intens Pulseret Lys’ er en teknologi, som anvender et bredt spekter af lyskilder fra en xenonplasmalampe med forskellige bølgelængder. Det betyder at lyset fra IPL’en indstilles til at behandle forskellige farveforskelle i huden, såsom hæmoglobin i forbindelse med karsprængninger i ansigtet.

Når lyset i et millisekund ”møder” det target, også kaldet chromophorer, som vi gerne vil behandle og fjerne, omdannes lyset til varme hvorved karrene lukkes. Alt dette sker under hudens overflade. Behandlingen er således meget præcis og effektiv.

Du kan læse meget mere om, hvordan en laserbehandling kan gavne dine symptomer på denne side.

Medicin imod rosacea

Udover at få foretaget en laserbahandling, findes der også en række former for medicin som man kan tage, der kan lindre ens gener. Her kan man anvende en række forskellige præperater som modvirker infektioner, inflammation og ikke mindst akne.

Den mest anvendte form for medicin i disse tilfælde er cremer der indeholder enten metronidazol, azelainsyre gel eller ivermectin creme, evt. suppleret med brimonidin gel, i tilfælde hvor der er meget rødme.

I svære tilfælde kan det dog også være nødvendigt at behandle rosacea med antibiotika-tabletter over længere tid. Dette kan vare i flere måneder.

Det anbeafales at man fortsætter med at bruge metronidazol creme, azelainsyre gel eller ivermectin creme dagligt selv efter at ens antibiotikabeahandling er afsluttet.

I sjældne tilfælde, særligt hvis antibiotika ikke virker, – kan lægen give en lav dosis af isotretinoin. Isotretinoin ordineres ofte mod cystisk akne, idet medikamentet hæmmer produktionen af talg fra talgkirtlerne.

Kostomlægning ved rosacea

En tredje løsning du kan bruge for at lindre dine symptomer, er at omlægge dine kostvaner.

Som vi nævnte tidligere, så er de fleste læger enige om, at vores kostvaner har en stor indvirkning på antallet af rosacea tilfælde i den vestlige verden.

Rigtigt mange vælger derfor at omlægge deres kostvaner, så de primært indtager inflammatorisk kost.

Anti inflamatorisk kost vil primært bestå af basiske fødevarer – det vil sige fødevarer, der har en ph værdi på 8-14.

Nogle af de bedste basiske fødevarer, som du kan spise inkluder:

 • Spinat
 • Citron
 • Avokado
 • Broccoli
 • Peberfrugter

I videoen nedenfor giver vi dig endnu flere gode tips til fødevarer, som har en påvist effekt imod roscesca.

Ved at spise basiske fødevarer mindsker du mængden af syre i din krop, som kan medføre, at du kommer til at rødme mindre ofte.

Udover at spise basiske fødevarer, så er der også en række øvrige kostråd, som kan mindske fremkomsten rosacea anfald.

Du kan eksempelvis vælge at skære ned på både mængden af krydret mad og ikke mindst på mængden af alkohol, som du drikker.

Som vi nævnte tidligere, så medvirker krydret mad til at øge blodtilstrømningen til ansigtet, hvilket derfor ofte spiller en rolle i forbindelse med rosacea anfald.

Her bør du særligt overveje at lade chilierne ligge på hylden, når du køber ind. Det samme gælder for eksempelvis spicy karry.

Når det kommer til alkohol, så er det særligt vin og øl, som du bør forsøge at undgå.

I stedet for disse to drikke, kan du vælge at drikke vodka eller eventuelt et glas whisky.

Udover alkohol så er varme drikke også en ting, som du bør prøve at undgå, hvis du vil undgå at rødme.

Her er der naturligt mange, som har svært ved at undvære både the og ikke mindst kaffe.

To gode alternativer til dette kan dog være henholdsvis mineralvand, iste og ikke mindst iskaffe. På den måde kan du få stadig få mange af de gode fordele, som vi alle får efter en god kop kaffe, men du risikerer ikke at forværre dine symptomer.

Alternative behandlingsmuligheder ved rosacea og forebyggelse i hverdagen

Udover at omlægge dine kostvaner eller at bruge cremer eller at få foretaget en laserbehandling, er der også en række andre ting, som du kan gøre i din dagligdag for at mindske dine gener.

Du kan eksempelvis forsøge så vidt muligt at undgå at blive eksponeret overfor kraftig sol.

Du bør derfor overveje at bruge solcreme igennem hele året. Din solcreme skal selvfølgelig helst have en meget høj solfaktor, da din hud som sagt er meget sart. Du bør i samme ombæring altid tjekke vejrudsigten om morgenen, herunder holde dig opdateret omkring UV-indekset.

Derudover bør du også undgå at bruge vandbaserede produkter i eller omkring ansigtet. Du bær særligt forsøge at undgå vandbaserede ansigtscremer, vandbaseret make-up og ikke mindst vandbaserede solcremer. I stedet bør du anvende oliebasserede produkter.

Du kan også forebygge dine symptomer meget effektivt ved at skrue ned for temperaturen hjemme i din egen bolig.

Man bør også være opmærksom på ikke at udsætte sig selv for alt for store temperatursvingninger. Blandt andet derfor anbefales det, at personer med roscesca forsøger at undgå meget varme områder såsom saunaer og boblebade.

Hvornår bør man søge læge?

Det er meget forskelligt, hvornår personer med rosacea vælger at søge læge. Da der er mange, der kun oplever milde symptomer, ved man, at der er mange der ikke vælger at gå til lægen.

Vi vil dog altid råde jer til at kontakte jeres læge, hvis I oplever rødme over længere tid, og særligt hvis jeres gener inkluderer smerter. Lægen er altid den bedste til at stille en diagnose og samen kan I efterfølgende finde den bedste behandling af dine gener. Der findes i dag ikke en måde hvorpå man kan teste for denne sygdom. I stedet vil din læge via manuel inspektion tage et kig på dine symptomer.

I mange tilfælde vælger læger at sende dig videre til en certificeret hudlæge, så dine symptomer kan blive kortlagt grundigt.